Mjøsen Lange på veg inn mot Sundet.

Vikinger fra Mjøsområdet kom til Eidsvoll for 1000 år siden, både i fredelige ærend og med skumlere hensikter. Lørdag kom de tilbake, men denne gangen var det utelukkende i fredelige ærend.

Båtkortesjen var bestilt av Eidsivatinget og ble gjennomført med Vorma båtforening som teknisk arrangør.

MANGE BÅTER

Med vikingskipet Mjøsen Lange i spissen kom kortesjen seilende fra Minnesund og la til ved Eidsvoll sentrum. Etter vikingskipet kom fem veteranbåter fra Mjøssamlingene, brannvesenets spesialbåt, en båt til redningsselskapets ungdomsorganisasjon, Røde Kors og flere fritidsbåter.

Hundrevis av tilskuere sto på den gamle Sundbrua og strandpromenaden og beundret båtene som etter tur la til ved fra Baragrafen og nedover.

INTERNASJONALE TOKTER

Mest oppsikt vakt forstålig nok det 10,5 meter lange vikingskipet Mjøsen Lange. Det ble bygd i 1995 og er til daglig stasjonert ved Lillehammer. Mjøsen Lange er ett av tre vikingskip som er stasjonert i Mjøsa. Men det betyr ikke at båtene bare kan seile rundt i vår lokale plaskedam. Som de opprinnelige vikingen har de seilt til fremmende land både i vester- og østerled.

– Vi har hatt med Mjøsen Lange til Canada to gang. Vi har vært i Frankrike, Russland, England og Skottland, forteller Aslak Bergerud og Stein Pedersen som er mannskap på båten.

– Vanligvis har vi fire-fem større oppdrag hver sommer samt flere småoppdrag da vi tar med skoleklasser og andre, forteller de to.

MEDSTRØMS MED MEDVIND

Seilasen medstrøms nedover Vorma, med vinden i ryggen, gikk aldeles strålende. Turen opp igjen tegnet derimot til å bli noe mer strevsom, for ideelt sett skal skipet bare seiles eller ros. Men i vår moderne tid kan ikke dagens vikinger ligge og vente på været i det uendelige. Derfor er skipet utstyrt med en liten hjelpemotor. Og skulle ikke det hjelpe heller, går det an å ta landevegen fatt.

– Vi har en spesialhenger, og kan trekke skipet med en vanlig personbil, forteller mannskapet.

– Det er slik vi kommer oss rundt til andre vassdrag her til lands.

1000 år

Landslovjubileet 2024 / Nasjonalbiblioteket 1. februar 2024 – 14. september 2024

Utstilling
Utstillinga Med lova i hand: Magnus Lagabøtes Landslov, 1274–2024 blir ein sjeldan moglegheit til å møte mellomalderen på nært hald. For fyrste gong har vi samla eineståande handskrivne bøker laga i Noreg i mellomalderen, som hittil har vore i utanlandske samlingar.

Frå 1. februar til 14. september gjer vi denne gløymde delen av norsk kulturhistorie tilgjengeleg for publikum i Noreg.

LES MER »

Se flere aktuelle saker her